Thursday, January 1, 2015

Alimente Ideale pentru Prevenirea și Incetinirea Paradontozei

Gingii sănătoase înseamna dinți sănătoşi şi corp sănătos.
Boala parodontală este o infecție a țesuturilor și oaselor care înconjoară și susțin dinții. Ea deter-mină umflarea, sângerarea, durerile și roșeața gingiei. Gingiile sănătoase sunt ferme şi de culoare roz. Ele nu sângerează uşor. Există două tipuri de afectiuni gingivale:
  •  Gingivita este o infecție usoară, care afectează  doar gingiile, țesutul moale care înconjoară dinții. Gingiile devin rosii, umflate şi sângerează usor. Procesul poate fi reversat cu periaj zilnic, folosirea aței dentare, precum și  prin curățarea periodică de către un dentist. De obicei gingivita nu cauzează pier-derea dinților.
  •  Paradontoza este o infecție gravă care se răspândeşte mai jos gingii şi deteriorează țesuturile și oasele care susțin dinții. Gingiile se  îndepartează de dinți şi formează spații ca nişte pungi care care se  infectează.  Aceastea cauzează pierderea progresivă a osului alveolar din jurul dinților. Cu timpul, dacă este neglijată, paradontoza duce la slăbirea și pierderea dinților.

Afecțiunile gingivale sunt cauzate de bacterii (germeni) care cresc pe dinți şi gingii şi se găsesc în placă, o substanta clară, lipicioasă care se hrănește cu zahărul din alimentele pe care le consumați. Bacteriile produc toxine și alte substanțe chimice. Aceste toxine irita gingiile și fac ca acestea să se umfle și să sângereze cu ușurință. Placa întarită devine tartru sub linia gingiei pe care o irită și o înde-partează şi mai mult de de dinți. În timp ce periajul si folosirea aței dentare vă ajută să scapați de placă, tartrul trebuie să fie îndepărtat de un medic stomatolog.
Factorii de risc pentru gingivită şi paradontoză:

Alimentație nesănatoasă, saracă în vitamine și minerale care slăbeşte sistemul imunitar; produsele zaharoase şi lipicioase și dietele bogate în carbohidrați rafinați stimulează dezvoltarea plăcii. Consumul mare de zahăr cauzează înmulțirea bacteriilor care metabolizează zaharurile în acid lactic ceea ce produce în cele din urmă degradarea dinților prin demineralizare
 Consumul de tutun este periculos pentru sănătatea generală și un risc enorm pentru bolile orale sub orice formă: fumat, supt, mestecat sau prizat
 Consumul de alcool
 Lipsa de igienă orală
 Stresul
 Membri de familie cu boli ale gingiilor
 Afecțiuni medicale care subminează sistemul imunitar, cum ar fi diabetul, SIDA, sau leucemia
Simptome gingivitiă:
  • Gingii umflate, roşii şi dureroase
  • Gingii care sângerează uşor în timpul periajului sau curățatului cu ața dentară
Simptome  paradontoză:
  • Retragerea gingiilor şi respirație urât mirositoare 
  • Puroi provenind din gingii
  • Schimbarea poziției dinților şi pierderea lor
Puteți reduce riscul de boli gingivale consumînd alimentele din acest video şi renunțînd la obiceiuri alimentare nesănătoase.

Amintiți-vă să:

  • Mâncați alimentele menționate în acest video zilnic.
  • Periați dinții cel puțin de două ori pe zi în mişcări circu-lare uşoare care masează şi curață dinții şi gingiile. Miş-cările sus-jos folosite în trecut irită gingiile, le sensibi-lizează cauzînd sângerare,durere şi le îndepartează mai mult de dinți.
  • Periați dinții după ce mâncați sau beți produse dulci şi lipicioase.
  • Folosiți ața dentară zilnic.
  • Beți suficientă apă.
  • Evitați consumul de produse foarte reci sau foarte fierbinți.
  • Evitați stresul care ridică nivelul hormonilor și crește inflamația în tot corpul
  • NU fumați.
  • Beți alcool în moderație.

No comments:

Post a Comment