Tuesday, June 24, 2014

Pentru Toate Mamele Copiilor Sub 5 Ani-Alerta Mondiala Asupra Paraliziei Infantile!

In 5-6 mai 2014, Organizatia Mondială a Sanatatii (OMS) a déclarat raspindirea actuala a poliomielitei urgență de sanatate publică internationala. Este pentru prima oara ca OMS declara alerta globala asupra poliomielitei.
Epidemiile răspândite în cel puțin 10 țări din Asia, Africa si Orientul Mijlociu sunt considerate un "eveniment extraordinar" care necesită un răspuns coordonat internațional. OMS declară ca Pakistanul, Siria și Camerunul "prezintă cel mai mare risc de a "exporta virusul sălbatic polio în 2014," pentru ca permit raspindirea lui dincolo de frontierele  proprii in Afganistan, Irak și respectiv Guineea Ecuatorială.

În ciuda faptului că "perioada maxima de raspindire începe în mai și iunie," la 30 aprilie, 2014 OMS a înregistrat un total de 68 de cazuri, comparativ cu 417 pentru tot anul 2013. 58 din cele 68 de cazuri sunt in Pakistan. Prin urmare, se recomandă ca cele trei guverne sa impuna cetățenilor lor de a obține un certificat curent de vaccinare împotriva poliomielitei înainte de a călători în străinătate.


Poliomielita  este o boala extrem de contagioasa cauzata de infectie cu virusul polio care afecteaza in special copiii sub cinci ani in urma contactului direct cu "secretii infectate."  Tot mai multe dovezi indica faptul că virusul traversează granițele în purtători adulți. Este un virus care proliferează în vreme caldă.

Deși poliomielita a existat din cele mai vechi timpuri, aceasta a atins proportii epidemice la mijlocul anilor  1900 în Europa și Statele Unite ale Americii. Virusul inca exista in  toată lumea, dar imunizarea i-a redus incidenta. Vaccinul a fost dezvoltat  de doctorii Jonas Salk și Sabin Albert și utilizat  incepind cu anul  1952. În 1994, poliomielita a fost eradicata din emisfera vestică datorita vaccinăriilor in masa.

Poliomielita continuă să circule in citeva tari atingind proportii endemice in  Afganistan, India, Nigeria si Pakistan.

Urmariti cu atentie video clipul de mai sus si asigurati-va ca urmati sfaturile date de OMS din prezentarea mea.

No comments:

Post a Comment